Press "Enter" to skip to content

A Kombucha és Én

„ A kombuchát majd minden elnevezésben gombaként használjuk, holott valójában nem az. A kombucha számos baktérium és élesztőgombakultúra szimbiózisát jelenti. Ezek az élő organizmusok erjesztik meg az édesített teát. A tea tartalmaz élő élesztőgombákat, ami életre kelti a kombuchát. A kombucha gomba több, mint gomba magában, ez egy szimbiózisa a moszatoknak és a gombáknak. A kombucha egy zuzmó, maga az élet, az élet befogadója, az élet segítőtársa. Azt, hogy honnan származik, azt senki nem tudja. Lehet, hogy egy nagyon régi Kelet-Ázsiai ital, amely az óceánból ered?! Az viszont szinte bizonyos, hogy legalább kétezer éve áll az egészség szolgálatában. A név eredete valószínűleg japán lehet, a kombu barna algát, a cha pedig teát jelent. Majd 2000 éve az örök életet adó csodálatos erővel rendelkező italként tisztelték.

Amióta rákattantam én csak úgy hívom, ahogy a legnépszerűbb neve is szól… az Isteni tea. „

https://docplayer.hu/1333124-Kombucha-a-csodalatos-gomba.html#show_full_text

Pár évvel ezelőtt Angéla barátnőm hívta fel a figyelmemet erre az izére. Olyan lelkendezve beszélt róla, én meg azt sem tudtam merre vagyok arccal a falnak….. csak hallgattam, hallgattam az áradozást, míg végül tényleg utána kellett néznem, hogy ne tűnjek olyan ostobának a témában 🙂 Igazából akkor nem is tudtam hova tenni ezt a cuccost, gondolom nem volt rá érkezésem, így hamar kihunyt a szikra a két, szép szememből.

Mondjuk felkerült a „túraszandál vagy „bakker”-listámra” 🙂

Körülbelül fél évvel ezelőtt újra velem szembe jött a téma, de most nem hagytam magam és simán rávetődtem. Az agysejtjeim csak úgy szívták magukba a sok információt…. Nem kellett volna lezsibbasztani szerencsétleneket, mert a net másik oldala gyakran, a túlontúl sok infó. A lényeg, hogy nekiálltam keresgélni egy gombácskát, amit magamévá tudtam tenni és hamarosan rá is találtam a nekem valóra 🙂 Szerencsére egy rendes kombucha gazdit fogtam ki, aki nemcsak egy baby scoby-val, ami a saját fermentált levében uszikált, szánt meg engem, hanem emellett bőven ellátott tömérdek infóval, válaszolt minden kérdésemre és azóta is, ha valamilyen kínom van, tudok neki írni egy emailt. Hát nem csodás? 😀 Egyszóval megköszöntem a gombát és a hozzávaló instrukciókat, majd hazaérvén bedugtam a hűtőbe a szerzeményemet. Pár napig a hűvösön csücsült, míg kitaláltam, hogy, hogyan is fogjak hozzá a saját erjesztésű teámnak. Nem sokkal később már egy 5 literes dunsztos üvegben, a főzött fekete tea tetején csücsült a pirinyó gombám. Úgy vélem, hogy kisebb üvegben növögetett a baby és elég elveszett lehetett az én szép, nagy üvegemben.

A babáról elfelejtettem képet készíteni, így a második fermentálástól kezdtem el fotózni. Nem tökéletes, de talán látszik a lényeg.

A jobb oldali üveg, jobb oldalán (szerintem látszik), hogy mekkora a baby scoby mérete és az, hogy szépen szaporodott, azaz kitöltötte az üveg átmérőjét és szépen úszik a tea felszínén, ilyen hártyaszerűen.

baby scoby
baby scoby

A kombucha-tea recept, amit én követek nagyon egyszerű, de nem szentírás. Pusztán csak néhány játékszabályt kell betartani, de ahogy ráérzünk, valóban a „hallhatatlanság italát” kapjuk 6-12 napon belül.

  • Forraljunk vizet és főzzünk teát. Én fekete teát használok, de lehet zöld teából is készíteni. Filteres vagy teafű egyaránt mehet.
  • Literenként kb. 6 gramm teafüvet vagy 2 teafiltert használva. A gomba cukorral táplálkozik és minél tovább erjed, annál kevesebb cukor marad benne.
  • Literenként 100 gramm cukrot adunk a teánkhoz, keverjük el, hogy feloldódjon, majd hagyjuk kihűlni. Én olyan langyososra szoktam hagyni 🙂 Ha túl meleg a teánk, a gomba megsül… A teafüvet szűrjük le, a filtert szedjük ki. Ezek egy része szárítva mehet a komposztba, a többi sajna kuka.
  • A kihűlt cukros teát öntsük egy üveg-, porcelán-, mázzal bevont agyag- vagy rozsdamentes acéledénybe. Kerüljük a nem rozsdamentes acélból készült edény használatát, mert az erjedési folyamat során keletkező savak a fémmel reakcióba léphetnek. Szerintem az üveg a legjobb.
  • Helyezzük a teánkba a kombucha gombánkat és öntsük fel az oldatunk kb. 10 %-val az előző fermentálásból félretett, kész kombucha itallal.
  • Fedjük le egy jól szellőző anyaggal (konyharuha, papírtörlő) és dugjuk el egy viszonylag meleg (23°-27° közötti hőmérséklet), sötét helyre.
  • Abban a helyiségben, ahol a gombát erjesztjük, tilos a bagózás, a gombához cigis kézzel is tilos hozzányúlni!!! A gomba károsodhat, illetve elpusztulhat.
  • A kombucha ital erjesztése hőmérséklettől függően 6-12 napig is eltarthat.
  • 6-12 nap elteltével, a gombát tiszta kézzel kiemeljük, az elkészült italt leszűrjük és üvegekbe porciózzuk. Hűtőben tároljuk. A melegben a gombák még dolgoznak, de bizonyos idő elteltével savanyú lesz, megecetesedik. Mondjuk én ezzel simán takarítok ecet helyett. Hűtőben is zajlanak még a folyamatok, de sokkal lassabban.

A gombát azonnal felhasználhatjuk, új teát készítünk vagy egy kevés itallal eltéve, légmentesen lezárva a hűtőben, hosszabb ideig csücsültetjük. A kultúra felületén új gomba képződik, a mama gomba alatt, amit leválaszthatunk később és párhuzamosan erjeszthetünk velük, vagy tovább is adhatjuk.

Gombaszaporulat :)
Gombaszaporulat 🙂
Nálam ez lett a végeredmény. Tényleg isteni finom vagy 6 liter kombucha ital :)
Kombucha ital

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük