Press "Enter" to skip to content

Nemzetközi zacskómentes világnap

„International Plastic Bag Free Day”

Július 3.

by anyapicilanya

Már év elején beírom a naptáramba, a környezetvédelmi eseményeket, világ- és hazai szinten egyaránt. Így anno, amikor beírtam a dátumokat, jó pár eseményen megakadtak a szemgolyóim. Egyike volt ezeknek a nemzetközi zacskómentes világnap. Sosem gondoltam volna, hogy ezeknek a vacak, egyszer használatos nejlonzacsiknak külön világeseménye van, de van 🙂 Kénytelen voltam kicsit jobban utánanézni a dolgoknak, mert valóban hitetlen voltam.

Te tudtad, hogy 2008 óta van a műanyag zacskóknak is világnapja?

Ezt két katalán civil szervezet kezdeményezésének köszönhetjük, akik arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy megszűnjön az egészségünket és környezetünket veszélyeztető műanyag zacskók használata a világon. Azóta „a műanyag zacsik, szatyrok ideje lejárt” jelenség végigdöngette a világot. Célja a szemléletformálás, a szokások megváltoztatásának promotálása alternatív lehetőségekkel, globális mértékű szennyezés bemutatási, cselekvési terv kidolgozása, aktív részvétel.

Az 1970-es években, Amerikában terjedt el a vékony, műanyag zacskó, majd sajnos elég gyorsan teret hódított a világban. Tudtad, hogy percenként több, mint 2 millió fogy világszerte, Magyarországon pedig naponta 1 millió? Azonban a nejlonzacsó előállítása többe kerül, mint gondolnánk. Első blikkre azt gondoljuk, hogy olcsó, könnyű, vízálló és mindenhol elfér, de ha kicsit utánanézünk a folyamatnak, akkor megdöbbentő számadatokra bukkanhatunk. Ezeket a zacsikat nem megújuló energiaforrásból, azaz nyersolajból állítják elő. Ahhoz, hogy 1 tonna műanyag zacskót előállítsanak, 1760 liter olaj szükséges. A gyártása is erősen környezetszennyező, hiszen a gyártáskor és lebomláskor felszabaduló üvegházhatású gázok fűtik a légkört, túlmelegedést okozva. Európában fejenként évi átlag 500 db. fogy. Csak az eu-ban évente, mintegy 3 millió tonnányit gyártanak azért, hogy kb. 20-25 percig használjuk és utána a kukában landoljon. Világszinten a műanyag szatyrok nagy részét nem hasznosítják újra, még csak be sem gyűjtik. Nem bomlik le, akár 400 évig is eltart, amíg szétesik. Hulladéklerakóba vagy hulladékégetőbe kerül, de az égés során is veszélyes anyagok szabadulnak fel. Többségük kikerül a természetbe, árokpartra, fákra, vízbe, tengerekbe kerül, veszélyeztetve az élővilágot. Élővizeink folyamatosan telítődnek a műanyag szeméttel. A tengeri hulladék 85%-a műanyag. Bizonyos típusai a környezeti hatásoknak köszönhetően felaprózódnak, és parányi mikroműanyagokká töredeznek, melyeket már nem lehet visszagyűjteni. Beláthatatlan következményekkel járó környezetterhelést jelentenek, bekerül a táplálékláncba, az élőlények pusztulását okozva. Ezen mikroműanyagok élettani hatása ismeretlen. Az emberi egészségre gyakorolt kockázatukat a WHO jelenleg is vizsgálja. Alig 40 éve használjuk, de Földünk nem képes elnyelni ezt a tetemes mennyiséget. Ellenben a szemét temeti maga alá a bolygónkat.

Ma elkezdődött a „műanyagmentes július” kihívás. A műanyagok közül, a szennyezés egyik legnagyobb problémája a vékony falú, egyszer használatos műanyag szemét, minek pusztító hatásával naponta szembesülhetünk a híradásokban. Sajnos valahogyan bekúszott észrevétlenül az életünkbe és annak egyértelmű része lett, azaz az egyszer használatos műanyag, a pazarló élet szimbólumává vált. Ez az amit minden bevásárláskor szinte elvárnak, hogy használd dögivel, ez az amibe csomagolod az ételt minden nap, ez az amit még utazáskor is bevetsz. Én személy szerint nem is tudom, hogy az elmúlt években mennyit pazaroltam el indokolatlanul. Nem gondolva arra, hogy valóban szükségem van-e rá, hogy mennyi ideig tudom használni, hogy hogyan történik az előállítása, és, hogy hol fognak landolni eldobás után ezek a műanyagok. Az embereknek fel kell ismerniük a fogyasztói kultúra mellékhatásait, változtatniuk kell életmódjukon, aktív cselekvésre és összefogásra van szükség nemzetközi, közösségi és egyéni szinten is, hogy élhetőbb, fenntarthatóbb világot adjunk át a jövő nemzedékének.

Te is úgy érzed, hogy érdemes és ideje is lenne váltani? De jön is a következő gondolat. Mire?

A lényeg, hogy tartós, hosszú használatú legyen, nem gyártunk hulladékot és ne kelljen új terméket legyártani. Erre már szerencsére több alternatíva is létezik.

  • Utasíts vissza (amikor csak teheted) mindenféle nejlonzacskót.
  • Bevásárláskor vigyél magaddal kosarat, papír- vagy vászontáskát, vagy otthonról egy régebbi műanyagszatyrot.

http://ecolounge.hu/nagyvilag/betiltasra-kerulnek-az-egyszer-hasznalatos-muanyag-termekek-2021-tol

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük